Permulaanku

Daisypath Anniversary tickers

19 November 2011

kari daging

Assalamualaikum.. Salam sejahtera buat kamu pembaca blogku... ;)

Selamat hari sabtu.. hujung minggu hari untuk berehat bersama keluarga..
 
Petang ini nak post tentang resipi kari daging yang dimasak oleh chef in da haus beberapa hari yang lalu.. iaitu en. miorku.. resipi asas adalah dengan merujuk pada buku 1 hari 1 resipi.. tapi diolah mengikut selera chef..

Bahan-bahan:
1 kilogram daging (kambing / lembu ikut suka)
5 sudu makan rempah kari daging (dibancuh dengan air)
2 sudu kerisik (dibancuh dengan air)
1 biji kelapa (saya ganti dengan santan kotak)
5 biji kentang
1 cawan air
3 tangkai daun kari
1/2 cawan minyak masak
garam secukup rasa
8 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih dan 2 inci halia - ditumbuk kasar

Cara-cara memasak:
  1. Basuh daging dan toskan.
  2. Panaskan minyak. Tumiskan bahan yang ditumbuk kasar (bawang) dan daun kari. Masakkan sehingga naik bau dan garing sedikit.
  3. Masukkan rempah kari daging. Masak hingga pecah minyak.
  4. Masukkan daging dan kacau rata.
  5. Masukkan kerisik. Kacaukan.
  6. Masukkan air dan biarkan sehingga daging lembut.
  7. Masukkan kentang. Biarkan sehingga empuk.
  8. Kecilkan api dan biarkan masak sehingga pekat dan pecah minyak.
  9. Sesuai dimakan bersama nasi, ketupat, roti atau roti jala.
Selamat mencuba..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...